VIBORG. Sct. Mogens Gade

10142

Sct. Mogensgade
Postsendt 1921 til Lønstrup

Sct. Mogensgade går gennem det gamle Viborg fra Sct. Mathias Gade og op til Reberbanen.

Gaden er opkaldt efter Sankt Magnus og hører til den ældste og bedst bevarede del af Viborg, fuld af gamle historiske bygninger. Virkelig en historisk vandretur værd.

13085,retoucheret

Den gamle Karnapgaard
Postsendt 1908

Midt på gaden stopper vi op ved “Karnapgaarden” i nr. 31. Her vist på postkortet med sin fremspringende kamtakkede karnap. Her har vi gadens mest fotograferede bygning, og den er derfor også foreviget på en stor del postkort, hvoraf jeg viser et enkelt. Karnapgaarden er bygget af en blanding af granitkvadre og munkesten fra gamle kirkeruiner. Sidefløjen bærer årstallet 1643. I 1701 blev gården købt af biskop Henrik Gerners enke og siden overtaget af sønnen, som var borgmester i 25 år. I mange år var den bolig for højtstående embedsmænd.

Arkitekten von Spreckelsen samt den senere guvernør på de dansk vestindiske Øer, Peter von Scholten er vokset op i Sct. Mogens Gade.

13973

Sct. Mogens Gade
Ikke postsendt
Sct. Mogens Kiosk. 1643

Her kan ses flere postkort fra Viborg

Sønderhav ved Flensborg Fjord

1580a

SØNDERHAV.Fjordvejen
Ikke postsendt
Magasin Molzen. 3935

Sønderhav er en lille landsby med knap 200 indbyggere, som ligger i et helt idyllisk område mellem Rinkenæs og Kollund helt ud til Flensborg Fjord. Overfor ligger Store Okseø (8 hektar) og Lille Okseø (4 hektar), og på den anden side af fjorden kan man se den tyske by Lyksborg (Glücksburg). Lidt længere inde i fjorden skimtes Flensborg by.

1581a

SØNDERHAV
med Okseøerne
Ikke postsendt
Nr. 1009

Ligesom Sønderhav blev også de to okseøer danske ved Genforeningen 1920.

Sønderhav er et yndet udflugtsted for både turister, sønderjyder og nordtyskere. Dette skyldes ikke bare stranden, skoven og den smukke udsigt ud over vandet. Hele året og i al slags vejr er området ideelt til vandreture. I sommermånederne har man om dagen én gang i timen mulighed for at blive sejlet over til Store Okseø.  En vandretur rundt på øen er et must.

I Sønderhav ved Fjordvejen ligger desuden den meget omtalte  og velbesøgte gourmetrestaurant  Bind ” i et dejligt hus fyldt med atmosfære og en fantastisk udsigt til Flensborg Fjord”.

Gennem området går Gendarmstien, der blev oprettet ved Genforeningen i 1920. Stien går fra Padborg til Høruphav på Als

9070

OKSEØERNE
Ikke postsendt
Ingen forlagsangivelse. Intet nummer

Her kan ses flere postkort fra grænseområdet ved Padborg

København. Amagertorv.. før og “nu”

4163

AMAGERTORV med Nicolai Kirke 1746
Postsendt i brev
Serie “fra gamle Dage”. No. 26947

Amagertorv er beliggende i hjertet af Den Indre By i København. Det strækker sig fra Højbro Plads til Vimmelskaftet og udgør en del af Strøget. Torvet startede som et af verdens første gågadeforsøg i 1962. Gågaden blev gjort permanent i 1964.

Udover at være en af Københavns centrale indkøbsgader har Amagertorv gennem de sidste år udviklet sig til at være samlingssted for en række store advokatfirmaer.

Navnet Amagertorv kommer af det forhold, at det tidligere var her, bønderne fra Amager solgte deres grøntsager til københavnerne.

Sct. Nicolai Kirke – som også ses på postkortene – opførtes i begyndelsen af 1200-tallet og er Københavns tredjeældste kirke.

Ved en brand i 1795 nedbrændte det meste af bygningen, og fra 1805 har den ikke officielt været en kirke.

4090

Amagertorv. Omkring 1930
Ikke postsendt
John Meinckes Kunstforlag. 939

FAABORG. Torvet omkring 1915

1804z

Faaborg. Torvet
Ikke postsendt
G. Nissens Papirhandel, Faaborg. 54038
Produceret af forlaget Stender

 

Faaborg Torv med klokketårnet i baggrunden. Ymerbrønden midt på pladsen er udført af billedhuggeren Kai Nielsen i årene 1912-1913. Opførelsen af denne skulptur affødte i datiden voldsomme protester, mest på grund af guden Ymers nøgenhed. Der var flere planer om at få flyttet skulpturen til et mere ydmygt sted i byen, men det eneste der skete var, at den i 1964 blev omformet i bronze.

_______

Klokketårnet, som også kan ses på postkortet,  er et fritstående kirketårn fra Faaborgs første kirke, Sct. Nicolai Kirke fra ca. 1250.  Efter reformationen fik tårnet lov til at blive stående, formentlig fordi det har været et godt pejlepunkt for søfarende.

Tårnets spir var i mange år byens højeste punkt. Herfra kan man se hele byen og øerne Bjørnø, Avernakø og Lyø.

_______

Kortet er udgivet af bogbinder og papirhandler Georg Nissen (f. 1865) ligledes Faaborg. Motivet på postkortet har Georg Nissen selv stået for og han har så fået kortene produceret på Stenders Forlag i København.

 

Der kan ses flere postkort fra Faaborg her

KØBENHAVN. Søpavillonen ved Søerne

2164z

København. Søpavillonen
Ikke postsendt
John Meinckes Kunstforlag. Copyright 934.

 Søpavillonen er en bygning beliggende Gyldenløvesgade 24 ved Søerne i København, tegnet af Vilhelm Dahlerup og opført i 1894. Den var oprindeligt beregnet til Kjøbenhavns Skøjteløberforening, men blev solgt til restauratør Oscar Davidsen i 1965 og er siden blevet til en dansehal.

Dahlerup havde allerede i 1884 opført Langeliniepavillonen (nedrevet 1902) og havde således erfaring med opgaven.

Bygningen var en overgang truet af nedrivning, da der forelå et forslag fra Jørn Utzon om at bygge en svømmehal på pavillonens plads. Den blev imidlertid fredet i 1984.

Der findes rigtig mange postkort med netop Søpavillonen. Men dette her udmærker sig ved at være taget fra en hel perfekt vinkel (fra højderne i Nørre Søgade), hvor hele bygningen kommer til sin ret.

Kortet er udgivet af John Meinckes Kunstforslag, København.  Formentlig omkring 1935.

Til sammenligning ses her et postkort fra Langeliniepavillonen. Bygningen er tegnet af samme arkitekt, nemlig Vilhelm Dahlerup og opført i 1884.

5278

København. Langelinies Pavillon
Postsendt 1909 fra Aarhus til Tranbjerg St.