FREDERIKSBERG. Et centrum for teatre, cabaretscener og værtshuse

2832w
Frederiksberg Allé. Sommerlyst. Alléenberg
Ikke postsendt
Lille brun plet på billedsiden nederst
Intet  Forlag. K. 2753

Frederiksberg har en mærkelig stilling i den danske forvaltning. Den er en fuldstændig integreret del af hovedstaden – omringet af Københavns kommune på alle sider. Og så er der alligevel tale om en bydel med sin egen identitet og sin egen brogede historie. Og en selvstændig kommune, der på ingen måde vil indordnes under København.

I Frederiksberg Allé lå Sommerlyst og Alléenberg side om side med en lille håndfuld teatre og cabaretscener. Repertoiret var der sjældent vrøvl med. Alle kunne more sig over den let vovede intrige, som kunne forklares med en enkelt replik:

 »Hurtigt, ind i skabet. Der kommer min mand!«

Sommerlyst var det mest fashionable, for her kunne man møde ordentlige mennesker, der havde lært skik og brug. Men sådan havde det ikke altid været. For Sommerlyst havde en forløber i etablissementet Ratzeborg. Et værtshus, hvor ingen tog anstød af kelnernes ikke helt hvide forklæder. Men fornøjeligt var det, og tørstige sjæle kunne vælge mellem punch, øl eller brændevin. Og handlede det om tørkost, var køkkenet leveringsdygtig i smørrebrød serveret på bakker.

På Alléenberg huserede Øl-Jørgen. Han vidste, hvad der skulle til, når voksne mænd ved keglebanen var blevet hede i hovederne og havde behov for forfriskning. Og under hans regimente blev Alléenberg et folkeligt udflugtsmål med sangerindepavillon og varietédamer uden alt for meget tøj på.

Her satte byens konfirmander hinanden stævne på andendagen helt frem til Første Verdenskrig for at stifte bekendtskab med det virkelige liv.

Men alting har sin tid. I 20erne blev Alléenberg nedlagt. Den franske skole blev opført på grunden. Den blev fejlbombet af englænderne i krigens sidste tid. På samme grund blev efter krigen ABC-teatret opført.

Her kan ses flere postkort fra Frederiksberg

 

Brande Vandrerhjem ”Det gamle Sygehus” lukker

Brande Vandrerhjem, der holder til i Det gamle Sygehus, lukker 1. november 2018, med mindre Ikast-Brande Kommune vælger at finde en ny forpagter.

2752
BRANDE VANDREHJEM
Postsendt til Norge
Frimærket ikke afstemplet
Ingen forlagsangivelse

De nuværende forpagtere har drevet stedet siden 2005.

Da de overtog stedet, var der hvert år 2.500 overnatninger på vandrerhjemmet.  Allerede efter et par år var dette antal vokset til 6.000.

Da de nuværende forpagtere kom til i  2005, var stedet meget nedslidt. Siden da er hovedbygningen blevet renoveret, og der er sket mange forbedringer. Sygehusbygningen trænger voldsomt til renovering, og der har i flere år været forhandlet med kommunen om at få lavet sådan en renovering, men der er ikke opnået enighed herom. Da bygningen rummer halvdelen af  værelseskapaciteten, er det ikke muligt fremover at drive et vandrerhjem.

I 2018 er det så slut,  medmindre der findes en løsning.  Vandrerhjemmets fremtidige skæbne er således uvis.

Her kan ses flere postkort fra Brande