QXL i Norge og den nye auktionsplatform Gi Bud. Salg af gamle postkort

QXL i Norge

QXL har igen ændret deres forretningsbetingelser temmelig radikalt. Fra den 1. juni 2017 har det været gratis at købe varer på QXL, hvor det forud for denne dato kostede køberne et hammerslagsgebyr på 5,- kr. pr. købt lot.

Til gengæld blev hammerslagsgebyret fra den 1. juni væltet over på sælgerne, der fra denne dato skulle betale 10,- kr. pr. solgt lot + som tidligere endvidere 8% af salgsprisen.

Det må betyde dødsstødet for salg af de billige postkort, idet postkort til 10,- kr. og derunder vil give sælgere et direkte tab. Et postkort til 15,- kr. vil koste sælgeren 11,20 kr. til QXL, og der ville således kun blive 3,80 kr. til sælger.

For nogen tid siden eksperimenterede QXL i både Danmark og Norge (de to landes auktionsplatforme har samme ejer, nemlig Lauritz.com) med en ny side og indførte samtidig de upopulære hammerslagsgebyrer. Det betød en masseflugt fra QXL, et tab, som de ikke er kommet sig over i Norge.

Udover QXL er der i Norge dukket en ny salgskanal op, siden Gi Bud, der nu har overhalet QXL og er blevet markedsleder for salg af norske gamle postkort.

Jeg har udarbejdet en sammenligning af de QXL og Gi Bud i dagene omkring ændringene.

Dagen før ændringerne, den 31. maj 2017 var der på QXL.no oplagt 9.534 norske postkort til salg. Der var bud på de 98, hvilket svarer til en budrate på 1,0. Samme dato var der på Gi Buds side oplagt 10.175 norske postkort, hvor der var bud på de 310, hvilket giver en budrate på 3,0.

Den 13. juni 2017, hvor ændringerne burde være slået igennem, var der på QXL 6.555 norske postkort med bud på de 38 (budrate på 0,6).

På Gi Buds side var der samme dag 10.627 postkort oplagt med bud på de 510 (budrate 4,8).

Oplægningerne af norske postkort på QXL er fra den 1.6.2017 til den 15.6.2017  faldet fra 14.088 til 9.133. Et fald på i alt 6.434 stk, svarende til en nedgang på over 35%.

Der er – uvist af hvilken grund – stadig postkort til salg på 10,- kroner og derunder på QXL. De vil give sælgeren et direkte tab. Det er nærliggende at antage, at disse auktioner efterhånden vil dø ud. så der i løbet af kort tid vil være tale om et direkte fald i norske postkort til salg på QXL, som formentlig vil ligge på omkring de 40-50%.

Gi Bud har ikke umiddelbart opslugt faldet fra QXL, men deres budrate er hævet betragtelig.

Det bliver spændende  at følge udviklingen hen over sommeren og ind i genoptagelsen af hobbyaktiviteterne omkring 1. september.

___________________________________________________________________________

Jeg har lavet en tilsvarende analyse over auktionsplatformene for gamle postkort i Danmark.