MORDET I FINDERUP LADE

 

VIBORG. Restaurant “Finderup Lade”
Ikke postsendt
15 * 10,5 cm.

Dansk Foto-Reklame

Under en jagtudflugt d. 22 november 1286 søgte Kong Erik Klipping ly for natten i Finderup Lade. Finderup  er en landsby sydvest for Viborg. Kongen blev denne nat dræbt af ukendte gerningsmænd, og fundet med ikke mindre end 56 knivstik. Han blev kun 37 år gammel. Det egentlige motiv for mordet på kongen er ukendt og har været diskuteret lige siden. Erik Klipping blev begravet i Viborg Domkirke.

Nogle år efter mordet blev der opført et bodskapel, som man mener blev til Finderups første kirke. Kirken stod der frem til engang i 1500-tallet, og i 1891 blev der på initiativ af digteren Thor Lange rejst et mindekors på stedet for mordet. Korset er placeret bag den nuværende Finderup Lade, og minder os om, hvad der skete her i Finderup for 732 år siden. Det er den eneste kendte fortælling fra Danmark om et kongemord.

Bygningen vi i dag kender som Finderup Lade blev først bygget i starten af 1890’erne med formålet, at skabe et samlingssted for byens og omegnens borgere. Og selv efter fabrikant Poul Erik Bendixens overtagelse af stedet i 1971 fortsatte det med at være et samlingspunkt for borgere og tilrejsende. Nu mødtes danseglade folk på stedet, hvor der ofte var koncerter, og med flere forskellige forpagtere var det i de fleste af årene også muligt for gæsterne at spise på stedet.

I 2006 rykkede hjemmeværnet ind i de gamle bygninger, der i de forgangne år havde været stedet, hvor folk fra nær og fjern mødtes for at feste.. De næste mange år blev Finderup Lade base for hjemmeværnet, og fungerede som sådan frem til juli 2015, hvor de valgte at flytte til andre lokaler.

Efter ni år med hjemmeværnet i bygningen synes værterne at det nu igen er tid til at forvandle Finderup Lade til et spisested med lækker mad og mulighed for gode stunder. En nænsom renovering af huset skal sikre, at der atter opstår en god stemning og hyggelig atmosfære i den gamle bygning der rummer mange års historie og minder. Laden fik navnet Pandekagehuset.

 

Her kan ses flere gamle postkort fra Viborg og omegn