Kalø Jagtslot. Med en julehilsen

1644

RØNDE. Kalø Jagtslot
Postsendt 23.12.1906
Fotograf K.J. Andersen, Rønde. 3732 E

Jagtslottet ligger lige bag Kalø Gods´ hovedbygninger, med let adgang ad markvejen. Slottet blev opført i årene 1898-1899.  Personen bag bygningen var den berømte arkitekt Hack Kampmann.

Siden 1881 havde ejeren af Kalø Gods været baron, friherre Martin Johan Rücker Jenisch fra Hamburg, der som ivrig jæger fik slottet bygget omkring forrige århundredeskifte.

___________________

Hack Kampmanns imponerende arkitektur har prydet mange af landets flotte bygninger. Her skal blot nævnes: Toldboden i Ebeltoft, der nu huser Glasmuseet,  Tinghuset i Hornslet samt en del forskellige arbejder på og ved Vosnæsgaard. Det bør også nævnes, at Posthuset i Grenaa er en Hack Kampmann-bygning, og at mange af Hack Kampmanns hovedværker findes i Århus. Således: Århus Teater (jf. Café Hack), Statsbiblioteket, der nu i mange år har været Erhvervsarkiv, samt Toldboden på Havnefronten. Normalt regnes Politigården i København dog for Kampmanns hovedværk.

­­­­­­­­­­­­­­­­­­_____________________

Julekortet udmærker sig ved at være frankeret med det første danske kongemærke (Christian IX) samt julemærket fra 1906. Dette mærke regnes for det sjældneste af de danske julemærker, og her er det tilmed på en forsendelse. Kortet er postsendt i dag for nøjagtig 108 år siden. Mon ikke det er nået frem til Aarhus inden juleaften?

Kong Christian IX var i øvrigt død kort forinden julekortets postbesørgelse. Men af gode grunde var der endnu ikke udkommet mærker med hans søn, Frederik VIII