Dams Hotel i Krystalgade i Rønne på Bornholm

 

2808w
DAMS HOTEL
Ikke postsendt

Frits Sørensens Boghandel, Rønne Eneret 508. R 1

Den meget flotte bygning i Krystalgade 9 var oprindelig en stor købmandsgård, der lå lidt vest for Store Torv i Rønne. Bygningen daterer sig helt tilbage til 1768.

Ca. 100 år efter bygningens opførelse – i 1865 – blev den gamle købmandsgård åben for tilrejsende og som samlingssted for bornholmerne.

I 1870 blev der bygget en ny hotelfløj ud mod Krystalgade, men den blev allerede revet ned igen omkring  1910, og erstattet af den store bygning, der kendes  i dag, tegnet af arkitekt Jens Ingversen.

Dams Hotel fungerede som sådan indtil det i 1979 blev købt af Bornholms Amt, der omdannede stedet til Dams Gård. I dag Campus Bornholm.

Siden har bygningerne tjent forskellige uddannelsesformål, ligesom hotelværelserne blev omdannet til kollegieværelser, som der på det tidspunkt ikke fandtes et eneste af på øen.

2879w
DAMS HOTEL
Ikke postsendt

Frits Sørensens Boghandel, Rønne

Begge postkort er udgivet af Frits Sørensens Boghandel. Frits Sørensen drev beghandel i Rønne i 53 år – fra 1880 til 1933. Postkortene er formentlig udgivet omkring 1915.

Det var dennne  legendariske boghandler, der nu mindes af BoghandlerKlubbens medlemmer på den årlige generalforsamling. Sørensen stiftede nemlig et snapselegat i 1930 på 1.000 kr. til glæde for klubbens medlemmer. Dette legat på 1000,- kr. ville i nutidsværdi svare til  ca. 38.000 kr.

Der kan ses flere postkort fra Rønne By her

2 thoughts on “Dams Hotel i Krystalgade i Rønne på Bornholm

 1. Det er rigtig spændende at følge dig rundt i landet. Tak.
  “Sophienberg Slot” i Hørsholm? Jeg mangler et postkort med dette slot!
  Har du et til salg – så vil du måske også fortælle lidt om slottet?

  1. Kære Henning Jensen!

   Jeg har desværre ikke for tiden postkort med Sophienberg Slot i Hørsholm. Jeg har dog været i besiddelse af et sådant, men det må jeg have afhændet eller byttet bort. Jeg har ikke før skrevet om slotte og herregårde, men overvejer at begynde på det…. stille og roligt. Dog skriver jeg kun om steder, jeg har et postkort fra. Dit ønske er noteret.

   Med venlig hilsen

   Bjørn Eriksen

Comments are closed.